Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 128

Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 128

Strict Standards: mktime(): You should be using the time() function instead in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 128

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378

Warning: Creating default object from empty value in /profiles/g/gr/gre/greenhome/greenhome.com.ua/modules/system/etc.php on line 378
GreenHome - Свято душу гармонізує
This page is hosted for free by zzz.com.ua, if you are owner of this page, you can remove this message and gain access to many additional features by upgrading your hosting to PRO or VIP for just 32.50 UAH.
Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.
GreenHome
Головна Новини Статті Форум Відео Зелена дошка Зелена бібліотека Написати нам листа Про GreenHome
Розділи -> Статті -> ЗДОРОВ’Я -> Свято душу гармонізу...

Будемо відверті, більшість із нас не вміють виходити з великоднього посту. Зазвичай усе відбувається так: ще вчора людина сиділа, як кажуть, на хлібі і водиці, а сьогодні, у Великодній день, уже смачно ласує запашними домашніми ковбасами, уволю їсть святкові крашанки. Наслідок того – погане самопочуття. Інакше й бути не може: адже саме так організм реагує на продукти-антагоністи (наприклад, м’ясо і хліб, яйця і хліб).

– Невже так було завжди? – запитую дослідницю українських звичаїв, завідуючу відділом Українського інституту екології людини Марію Грицай.

– Зовсім ні. – відповідає вона. – Наші предки (маю на увазі тих, які жили не одне-два століття, а декілька тисячоліть тому) взагалі не вживали м’яса. Як відомо, людина, котра йде дорогою світла, не може споживати продукти, які руйнують, призводять свідомість до темряви, невігластва, агресії. До цієї їжі відносяться: алкоголь та їжа насилля – риба і м’ясо. Український великодній стіл вирізнявся насамперед багатими, прикрашеними священними знаками ритуальними хлібами, вареними яйцями (писанками, крашанками), першими зеленими рослинами, узваром. Обов’язковим вважалося ставити і страви із сиру. Нині у Космачі, що на Івано-Франківщині, збереглася традиція виготовляти сирні коники. До них додають топлене масло, різне зілля, зокрема кмин, для того, щоб цей білковий продукт краще засвоювався. Декілька слів хочу сказати про топлене масло. Це – надзвичайно важливий продукт, адже в процесі топлення масло очищується від лепких сполук, що являють собою ліпопротеїди низької щільності, які призводять до утворення атеросклеротичних бляшок.

– Важко повірити у те, що давні українці не ставили на святковий стіл м’ясо… Сьогодні ж воно – у самому центрі…

– А колись головною була каша, яку неспроста називали «каша – мати наша». Ставили й різноманітні запіканки. Нині на Полтавщині збережений звичай ставити запіканки із сиру та гречки. В запорізьких степах і досі збереглася традиція готувати кулешу. Зазвичай в основі цієї страви було пшоно. Як відомо, воно усуває усі пошкодження в організмі. М’ясо ж уперше зустрічається, здається в описах Котляревського. Саме тоді, у 18 столітті, до нас прийшла їжа насилля. А раніше ж наші люди жили переважно на садовині та городині, яку вміли зберігати з допомогою сушарок. До речі, узвар вживали впродовж усього року, а не лише на Різдво. Це – та сонячна їжа, яку готують для пошанування своїх предків. Обов’язково на віконце хати ставили узвар, клали писанку, крашанку, по трішечки кожної страви зі святкового столу. Харчування у давнину відповідало сезонам року. Великої уваги надавали пряно-ароматичним рослинам, які покращували травлення.

– Скажіть, як краще вживати кмин?

– Його бажано подрібнити на дрібнесенький порошечок на млинку для прянощів або на кавомолці. Кмин кладуть по трішечки у різні страви. Не всі знають, що кмин не тільки сприяє травленню – він покращує зір, діє протипаразитарно. Популярним був і аніс (в деяких місцевостях збереглася його інша назва – ганус) . Фактично це – наш український фенхель, його завжди додавали до всіх хлібо-булочних виробів, каш, борщів. Аніс сприяє очищенню бронхо-легеневої системи, шлунково-кишкового тракту, додає молока матері-годувальниці. А ще аніс має протипухлинну дію. Поширеним був також імбир. Він так само, як інші ароматичні трави, підсилює діяльність імунної системи. А ще на великодні свята у нашого народу завжди була яглиця. Не всі знають, що це найцінніша рослина, яка є в природному ландшафті України. Вона дуже корисна для оздоровлення сечо-статевої стистеми, підсилення імунітету. Саме яглиця містить найбільший набір мікро- і макроелементів. Та парадокс у тому, що ця найцінніша рослина не входить у жоден препарат, який виготовляється в Україні.

– Чи можуть бути негативні наслідки після її передозування? – Ні, яглицю можна їсти, скільки того хотітиметься.

– В окремі роки Великдень буває досить рано, коли рослини тільки витикаються із землі. Що тоді було на столі?

– Кожна господиня завжди мала сушену зелень селери, петрушки, любистку. Надзвичайно корисною для діяльності сечостатевої системи вважався саме любисток. Тому я й запитую: чому ми, українці, маємо купувати німецький препарат канифрон, коли у нас на причілках хат росте ця диво-рослина? Крім того, сушили маруну велику. Ця рослина має багато таємниць. З-поміж інших і оцю: аби дитина ніколи не спокусилася на вживання тютюну, алкоголю, наркотиків, їй потрібно давати саме маруну ( російська назва «кануфер») Цю рослину додавали як до перших, так і до других страв. Вона дуже приємна на смак.

– А чи не цим зіллям молоді українки хлопців причаровували?

– Так, наші дівчата розумілися на тому. Це вже значно пізніше зіллям отруювали. Раніше у наших людей було відчуття колосальної відповідальності за свої вчинки, етика стосунків стояла на першому місці. Дівчина напувала хлопця травами, або повернути юнака (козака) обличчям до себе. Це пояснюється просто: напар рослин діяв активізуюче на гормональну систему.

– На Великдень люди їдять багато варених яєць. Як можна нейтралізувати цю їжу?

– Для нормалізації травлення потрібно додавати зелень. Найкраще, аби то був аніс, кмин. Надзвичайно корисно ставити на святковий стіл салат із моркви з яглицею. Втім, я б радила не вживати багато яєць, оскільки вони є дуже концентрованим продуктом. Цілком достатньо одного, ну максимум двох. Але обов’язково їх споживають разом із зеленню.

– А з хроном?

Хрін – найнеобхідніший додаток при вживанні яєць, оскільки сприяє покращенню травлення. Одночасно хрін позитивно діє на функцію печінки, сприяє розчиненню слизу, діє антисклеротично.

– А які пряно-ароматичні рослини бажано додавати у тісто?

– Я б радила господиням обов’язково класти корицю. Ця рослина сприяє усуненню слизу. Якщо ритуальний хліб випікають з пшеничного борошна, добре поєднується з ним кмин та імбир. У давнину до цих найсвятіших хлібів у дуже маленькій кількості ( буквально одну граминку) клали подрібнені васильки (базилік). Це найблагодатніша рослина, яка сприяє гармонізації роботи мозку, всього організму. Надзвичайно потрібна вона і для емоційної рівноваги.

Тетяна ОЛІЙНИК
http://ukrgazeta.plus.org.ua


За зміст та достовірність статей відповідальність несе автор.
GreenHome 2006-2010

Пошук

Останні статті
Реклама
Зелена бібліотека
Нові надходження:

Як допомогти природі?
Що таке глобальна зміна клімату? Як ми можемо зупинити цей процес? Що кожен з нас може зробити для цього в повсякденному житті? Відповіді та рекомендації ви знайдете в цьому виданні.
Як допомогти природі?

Усі книжки зеленої бібліотеки ви можете переглянути за цим посиланням: дивитися усі книжки.

Книги надаються виключно для ознайомлення. Після ознайомлення, будь-ласка, видаліть файл з пк, інакше ви порушуєте діюче законодавство.

Форум – актуальні теми
Цікаве
Підтримка проекту
Якщо ви бажаєте підтримати проект матеріально – напишіть, будь-ласка, нам лист із темою donate і наш координатор обов’язково з вами зв’яжеться для уточнення деталей.

Посилання