GreenHome
Головна Новини Статті Форум Відео Зелена дошка Зелена бібліотека Написати нам листа Про GreenHome
Розділи -> Статті -> ЗДОРОВ’Я -> Свято душу гармонізу...

Будемо відверті, більшість із нас не вміють виходити з великоднього посту. Зазвичай усе відбувається так: ще вчора людина сиділа, як кажуть, на хлібі і водиці, а сьогодні, у Великодній день, уже смачно ласує запашними домашніми ковбасами, уволю їсть святкові крашанки. Наслідок того – погане самопочуття. Інакше й бути не може: адже саме так організм реагує на продукти-антагоністи (наприклад, м’ясо і хліб, яйця і хліб).

– Невже так було завжди? – запитую дослідницю українських звичаїв, завідуючу відділом Українського інституту екології людини Марію Грицай.

– Зовсім ні. – відповідає вона. – Наші предки (маю на увазі тих, які жили не одне-два століття, а декілька тисячоліть тому) взагалі не вживали м’яса. Як відомо, людина, котра йде дорогою світла, не може споживати продукти, які руйнують, призводять свідомість до темряви, невігластва, агресії. До цієї їжі відносяться: алкоголь та їжа насилля – риба і м’ясо. Український великодній стіл вирізнявся насамперед багатими, прикрашеними священними знаками ритуальними хлібами, вареними яйцями (писанками, крашанками), першими зеленими рослинами, узваром. Обов’язковим вважалося ставити і страви із сиру. Нині у Космачі, що на Івано-Франківщині, збереглася традиція виготовляти сирні коники. До них додають топлене масло, різне зілля, зокрема кмин, для того, щоб цей білковий продукт краще засвоювався. Декілька слів хочу сказати про топлене масло. Це – надзвичайно важливий продукт, адже в процесі топлення масло очищується від лепких сполук, що являють собою ліпопротеїди низької щільності, які призводять до утворення атеросклеротичних бляшок.

– Важко повірити у те, що давні українці не ставили на святковий стіл м’ясо… Сьогодні ж воно – у самому центрі…

– А колись головною була каша, яку неспроста називали «каша – мати наша». Ставили й різноманітні запіканки. Нині на Полтавщині збережений звичай ставити запіканки із сиру та гречки. В запорізьких степах і досі збереглася традиція готувати кулешу. Зазвичай в основі цієї страви було пшоно. Як відомо, воно усуває усі пошкодження в організмі. М’ясо ж уперше зустрічається, здається в описах Котляревського. Саме тоді, у 18 столітті, до нас прийшла їжа насилля. А раніше ж наші люди жили переважно на садовині та городині, яку вміли зберігати з допомогою сушарок. До речі, узвар вживали впродовж усього року, а не лише на Різдво. Це – та сонячна їжа, яку готують для пошанування своїх предків. Обов’язково на віконце хати ставили узвар, клали писанку, крашанку, по трішечки кожної страви зі святкового столу. Харчування у давнину відповідало сезонам року. Великої уваги надавали пряно-ароматичним рослинам, які покращували травлення.

– Скажіть, як краще вживати кмин?

– Його бажано подрібнити на дрібнесенький порошечок на млинку для прянощів або на кавомолці. Кмин кладуть по трішечки у різні страви. Не всі знають, що кмин не тільки сприяє травленню – він покращує зір, діє протипаразитарно. Популярним був і аніс (в деяких місцевостях збереглася його інша назва – ганус) . Фактично це – наш український фенхель, його завжди додавали до всіх хлібо-булочних виробів, каш, борщів. Аніс сприяє очищенню бронхо-легеневої системи, шлунково-кишкового тракту, додає молока матері-годувальниці. А ще аніс має протипухлинну дію. Поширеним був також імбир. Він так само, як інші ароматичні трави, підсилює діяльність імунної системи. А ще на великодні свята у нашого народу завжди була яглиця. Не всі знають, що це найцінніша рослина, яка є в природному ландшафті України. Вона дуже корисна для оздоровлення сечо-статевої стистеми, підсилення імунітету. Саме яглиця містить найбільший набір мікро- і макроелементів. Та парадокс у тому, що ця найцінніша рослина не входить у жоден препарат, який виготовляється в Україні.

– Чи можуть бути негативні наслідки після її передозування? – Ні, яглицю можна їсти, скільки того хотітиметься.

– В окремі роки Великдень буває досить рано, коли рослини тільки витикаються із землі. Що тоді було на столі?

– Кожна господиня завжди мала сушену зелень селери, петрушки, любистку. Надзвичайно корисною для діяльності сечостатевої системи вважався саме любисток. Тому я й запитую: чому ми, українці, маємо купувати німецький препарат канифрон, коли у нас на причілках хат росте ця диво-рослина? Крім того, сушили маруну велику. Ця рослина має багато таємниць. З-поміж інших і оцю: аби дитина ніколи не спокусилася на вживання тютюну, алкоголю, наркотиків, їй потрібно давати саме маруну ( російська назва «кануфер») Цю рослину додавали як до перших, так і до других страв. Вона дуже приємна на смак.

– А чи не цим зіллям молоді українки хлопців причаровували?

– Так, наші дівчата розумілися на тому. Це вже значно пізніше зіллям отруювали. Раніше у наших людей було відчуття колосальної відповідальності за свої вчинки, етика стосунків стояла на першому місці. Дівчина напувала хлопця травами, або повернути юнака (козака) обличчям до себе. Це пояснюється просто: напар рослин діяв активізуюче на гормональну систему.

– На Великдень люди їдять багато варених яєць. Як можна нейтралізувати цю їжу?

– Для нормалізації травлення потрібно додавати зелень. Найкраще, аби то був аніс, кмин. Надзвичайно корисно ставити на святковий стіл салат із моркви з яглицею. Втім, я б радила не вживати багато яєць, оскільки вони є дуже концентрованим продуктом. Цілком достатньо одного, ну максимум двох. Але обов’язково їх споживають разом із зеленню.

– А з хроном?

Хрін – найнеобхідніший додаток при вживанні яєць, оскільки сприяє покращенню травлення. Одночасно хрін позитивно діє на функцію печінки, сприяє розчиненню слизу, діє антисклеротично.

– А які пряно-ароматичні рослини бажано додавати у тісто?

– Я б радила господиням обов’язково класти корицю. Ця рослина сприяє усуненню слизу. Якщо ритуальний хліб випікають з пшеничного борошна, добре поєднується з ним кмин та імбир. У давнину до цих найсвятіших хлібів у дуже маленькій кількості ( буквально одну граминку) клали подрібнені васильки (базилік). Це найблагодатніша рослина, яка сприяє гармонізації роботи мозку, всього організму. Надзвичайно потрібна вона і для емоційної рівноваги.

Тетяна ОЛІЙНИК
http://ukrgazeta.plus.org.ua


За зміст та достовірність статей відповідальність несе автор.
GreenHome 2006-2016

Пошук

Останні статті
Реклама
Зелена бібліотека
Нові надходження:

Як допомогти природі?
Що таке глобальна зміна клімату? Як ми можемо зупинити цей процес? Що кожен з нас може зробити для цього в повсякденному житті? Відповіді та рекомендації ви знайдете в цьому виданні.
Як допомогти природі?

Усі книжки зеленої бібліотеки ви можете переглянути за цим посиланням: дивитися усі книжки.

Книги надаються виключно для ознайомлення. Після ознайомлення, будь-ласка, видаліть файл з пк, інакше ви порушуєте діюче законодавство.

Форум – актуальні теми
Цікаве
Підтримка проекту
Якщо ви бажаєте підтримати проект матеріально – напишіть, будь-ласка, нам лист із темою donate і наш координатор обов’язково з вами зв’яжеться для уточнення деталей.

Партнери сайту
Купить ковку
ОРХУССКИЙ ЦЕНТР
Плодовые деревья