GreenHome
Головна Новини Статті Форум Відео Зелена дошка Зелена бібліотека Написати нам листа Про GreenHome
Розділи -> Статті -> ЗДОРОВ’Я -> "Розумна" іжа

Які продукти вживати, аби успішно скласти іспити.

Ніхто й ніколи, очевидно, не візьметься підрахувати, скільки українців не здобуло освіти саме тому, що на заваді їм став голод. Молода людина, яка свією душею прагнула здобути вищі знання, зупинялася перед фактом: як учитися, коли нестерпно хочеться їсти? Звичайно, у всі часи були подвижники, ті, хто знаходили у собі сили вчитися в нестерпних умовах. Бідні студенти їли лободу й макуху, запивали водою, але з путі не збивалися – такою сильною й органічною є потреба людини у розвиткові інтелекту.
Часи змінилися. Нині постає уже інша проблема: вчені констатують, що харчі, які споживають сучасні учні та студенти, не сприяють інтелектуальному розвиткові, а, навпаки, сповільнюють інтелектуальний розвиток. Це – всілякі ковбаси, копчене м»ясо, вироби з борошна дрібного помелу. Що казати про різні витребеньки, смак яких виробники підсилюють спеціальними харчовими добавками, ароматизаторами. То в чому ж вихід? На щастя, українці не втратили знань про те, які саме продукти сприяють витонченому мисленню. Вони зафіксовані у давніх літописах, зокрема у Велесовій книзі. Отож напередодні іспитів – і випускних, і вступних до вищих навчальних закладів – ця інформація може стати в пригоді тим, хто прагне справжнього інтелектуального розвитку, а не просто диплому...

Почнемо з картоплі. У давнинину наші пращури її не вживали. Йдеться не про триста й не про п`ятсот століть тому, а про часи, значно давніші, коли наша предківська цивілізація досягла високого розвитку, який згодом запозичили давня Греція й Рим (це стверджує історик Наталя Полонська - Василенко). Отож, якби давні українці їли цей овоч так масово, як тепер, то годі було б говорити про розквіт знань, культури й духовності на правічній українській території. Суть у тому, що у Перу, на батьківщині картоплі, цей овоч використовували винятково для годівлі рабів. Як не прикро про це чути, але картопля робить людину інертною, байдужою до всього, що коїться довкола неї. Здавалося б, нам варто б зрозуміти, що нашестя в Україні на повсюдно культивованій картоплі колорадського жука є певним знаком: ми мали б задуматися, навіщо він з`явився, можливо, для того, щоб ми перестали будувати свій раціон саме на картоплі й почали шукати їй заміну?..
На щастя, нічого не потрібно шукати, варто лише скористатися досвідом своїх предків. Як відомо, вони не висаджували картоплі, а жили на звичайній ріпі, «родичем» якої є теперішній топінамбур, або земляна груша. Інформація про феномен ріпи зафіксована у казці про сімейство діда Андрушки й баби Марушки, яке ніяк не могло вирвати ріпу. Неспроста казка зберігається від покоління до покоління. Можливо, саме вона є найпереконливішою підказкою у питанні доцільного харчування? До речі, в деяких країнах Європи топінамбурові у знак вдячності навіть пам`ятники ставлять. Відомо, що ця рослина має унікальні цілющі властивості, зокрема вчені відзначають її протипухлинну дію. А ще топінамбур зцілює підшлункову залозу, яка, як відомо, координує роботу психіки. Людина, що постійно вживає топінамбур, вирізняється стабільним настроєм, вона врівноважена, зосереджена, із задоволенням працює інтелектуально. Отож висновок один: тим, хто має великі розумові навантаження під час складання іспитів чи готуючись до вступу у вуз, потрібно максимально зменшити вживання картоплі. Для того, щоб звикнути до земляної груші (топінамбуру), потрібен певний час. У цей період в пригоді стануть каші – віками перевірена, найенергетичніша їжа українців. Недаремно збереглася ця приказка: каша – мати наша...

Диво-каша для студента й абітурієнта Найкорисніша з-поміж інших - вівсяна або гречана каша. Худорлявим рекомендують більш калорійну – вівсяну, а тим, хто не хоче набирати калорій – гречану. Кашу готують на основі овочів - цибулі та моркви. Краще брати їх дві третини, а одну третину становитиме саме каша. Готову страву приправляють подрібненим насінням гарбуза, соняшника, а також насіння пряноароматичних рослин: аніса, фенхелю, імбирю. Додають також і куркуму, яка вважається природним антибіотиком. Але що за каша без масла? Проте народні цілителі рекомендують здобрювати кашу не яким-небудь маслом, а саме топленим. Суть у тому, що в процесі топлення масло очищується від шкідливих для організму речовин, натомість набуває лікувальних властивостей. Так вважається, що топлене масло вирізняється антибактеріальними властивостями. Розповідають, що одній людині ніякими засобами не вдавалося вилікувати гайморит, її порятувало саме топлене масло – ним закапували ніздрі, і підступна хвороба нарешті полишила... Топлене масло позитивно впливає на діяльність печінки. Особливого ефекту досягають, якщо півчайної ложечки топленого масла запивають відваром фенхелю. Вжита в такий спосіб рослина виводить токсичні речовини, очищує легені, справляє протипухлинну дію.

Ті, хто готуються у житті до сейозних іспитів, особливої уваги мають надавати питтю. Мова про чорний чай чи каву навіть не ведеться, оскільки відомо, що ці напої є шкідливими для організму. Виникає запитання: а що ж пити, якщо те, до чого так звикли, є шкідливим? О, наші предки знали, що саме найкраще стимулює діяльність мозку. Насамперед диво-корінь імбирю. Нині його привозять на наші ринки з далекої Індіїї, а колись імбир преспокійно виростав на кожному вкраїнському городі. Отож ця рослина стимулює діяльність центральної нервової системи, посилює імунітет, очищує організм від продуктів розпаду. Дуже доречно вживати зранку і чай з маруни великої (російська назва – кануфер). Ця пряноароматична рослина допомогла багатьом молодим людям, які пристрастилися до куріння, позбутися цієї шкідливої звички. Окрім того, маруна велика розріджує кров. Перед сном найкращим напоєм для студента й абітурієнта є молоко. Та не просте, а здобрене пряноароматичними рослинами. До молока додають невелику кількість імбирю, кориці (ці рослини усувають слиз). Молоко найкраще засвоюється, якщо випивати його о десятій годині вечора. Вжите в цю пору доби та ще й пивправлене вищеназваними рослинами молоко допоможе за ніч повністю відновити організм.

Які продукти краще не вживати
Побутує думка, що в періоди серйозних іспитів в раціоні неодмінно має бути м`ясо, оскільки воно є джерелом білка. Проте наші пращури цілком обходилися без цього продукту. Особливо шкідливим вважається червоне м`ясо, оскільки воно призводить до утворення найважчих токсинів, які надзвичайно складно виводяться з організму. Фактично м`ясо та червона риба належать до руйнівних харчів. Особливо яловичина та телятина, оскільки ці види м`яса погано діють на роботу нирок. Фактично через ці органи дитина вбирає в себе той жах, якй на бойні відчуває кожна тварина, очікуючи своєї загибелі. Чи не тому з-поміж дітей є багато таких, які панічно бояться екзаменів?.. Натомість такі продукти, як біла морська риба роблять людину відважною й кмітливою. Зовсім інше річкова риба. На жаль, вона вбирає в себе дуже багато паразитів та мікроорганізмів, якими сьогодні перенасичені наші водойми. Під час смаження знезаражується лише верхній шар риби, паразити залишаються всередині. Отож коли людина споживає таку рибу, ці мікроорганізми переходять у печінку й підшлункову залозу. Про яке здоров`я в даному разі можна говорити?
Так само не додадуть здоров`я харчі, що прийшли до нас разом з шинками, з розгульним життям кочових народів – шашлики, котлети, а тепер гамбурги, чізбурги і всілякий непотріб.

Що ж їсти?
А те, що оздоровлює організм. Прекрасною альтернативою м`ясу є бобові, зокрема сочевиця. Особливо цінним є червоний її вид. В Україні завжди культивувалися різні види сочевиці: зелена, коричнева, червона. Особливо цінною є червоний її вид, який найлегше засвоюється, а ще відновлює тканину нирок. Цілком справедливо до таких, що сприяють аристократичному мисленню, відносять страви, виготовлені із цільного й пророслого зерна жита, ячменю, вівса.

Насамкінець - про шоколад
У період сесії та іспитів від цього продукту краще відмовитися, оскільки шоколад збуджує діяльність центральної нервової системи. Його краще замінити прекрасним українським напоєм – узваром зі смачними сушеними солодкими грушками, яблучками, бузиною, абрикосами. Узвар можна запивати медом. А що вживати у день іспиту, коли потрібно виказати максимальні знання? Ми вже згадували про імбир: півчайної ложечки меленого кореня цієї рослини додадуть впевненості , снаги, кмітливості.

Тетяна ОЛІЙНИК
http://ukrgazeta.plus.org.ua


За зміст та достовірність статей відповідальність несе автор.
GreenHome 2006-2016

Пошук

Останні статті
Реклама
Зелена бібліотека
Нові надходження:

Як допомогти природі?
Що таке глобальна зміна клімату? Як ми можемо зупинити цей процес? Що кожен з нас може зробити для цього в повсякденному житті? Відповіді та рекомендації ви знайдете в цьому виданні.
Як допомогти природі?

Усі книжки зеленої бібліотеки ви можете переглянути за цим посиланням: дивитися усі книжки.

Книги надаються виключно для ознайомлення. Після ознайомлення, будь-ласка, видаліть файл з пк, інакше ви порушуєте діюче законодавство.

Форум – актуальні теми
Цікаве
Підтримка проекту
Якщо ви бажаєте підтримати проект матеріально – напишіть, будь-ласка, нам лист із темою donate і наш координатор обов’язково з вами зв’яжеться для уточнення деталей.

Партнери сайту
Купить ковку
ОРХУССКИЙ ЦЕНТР
Плодовые деревья